Üdvözlöm a honlapunkon!

Csendes, nyugodt környezetet keres lovának?
Nálunk megtalálta!!!

Lóbarát bértartás a Berek szélén!

Szolgáltatásaink:

  • Futószáras oktatás kezdőknek
  • Lovasoktatás haladóknak
  • Pónilovaglás gyerekeknek
  • Tereplovaglás
  • Dámalovaglás
  • Pónikocsikázás
  • Lovastábor
  • Bértartás

lovaglás

Buzsák

Buzsák - a Balatontól 15 km-re délre található bájos somogyi település főként jellegzetes kultúrájáról, virágzó hagyományairól és ügyes kezű asszonyai meseszép hímzéseiről, szőtteseiről nevezetes. Az 1800 lakosú kis község élő, mi több napjainkban tovább gazdagodó népművészete példaértékű. A napjainkban látható település 1498-ban, a falvak egyesülésével született meg

Buzsák, s csak később - 1675-ben - Buzsák elnevezéssel. Buzsák egyre népszerűbb a falusi turizmus kedvelői körében: a falu mindennapjaira ugyanis a nyugalom, a szorgosság, a nyitottság és a barátságos vendéglátás a jellemző. Nem lehet anélkül végigmenni a takaros utcákon, hogy ne köszönnének ránk szívélyesen, hogy ne viszonoznák kedvesen mosolyunkat. Mindenütt ügyelnek a tisztaságra, a házak előtt virágoskertek illatoznak. A több mint 500 éves település virágzó hagyományai, építészeti látnivalói, hagyományos rendezvényei jelentős idegenforgalmi vonzerővel bírnak. A 15- 16. században nagyszámú dalmát, ill. illír, horvát nemzetiségű család telepedett le a területen, és az általuk hozott tradíciók átfonták az itt élők életét. Kialakult egy olyan jellegzetes kultúra, amely csak erre a közösségre jellemző.

A falu központjában található Tájház igazi jelentőséggel bír: ez Buzsák azon régi népi házainak egyike, mely épen megmaradt. Szerkezetét tekintve a századforduló építészeti jegyeit hordozza magában: vert falú, fehérre meszelt, szoba- konyha-kamra beosztású, elől csonkatornyos, hátul teljesen kontyolt, torokgerendás kialakítású, nádtetős parasztporta. A Tájház múzeumában állandó kiállítást láthatunk a legszebb buzsáki hímzésekből és szőttesekből.

A központtól nem messze, a Kápolnási dűlőn találhatjuk a település legrégebbi műemlékét, a román kori Fehér Kápolnát. Az egyhajós, félköríves szentélyű kis templom az elpusztult középkori település (Akts) plébániatemploma volt. A kápolna 1704-ben készült, szőlőindás reneszánsz faoltárát a római katolikus templomban láthatjuk. A katolikus templomot 1791. szeptember 28-án szentelték fel, pompás hímzésű miseruhái és oltárterítő gyűjteménye országszerte elismerté váltak.

Buzsák annak ellenére, hogy a téli táj zordságában is megkapó, mégis a melegebb napokon csalogatja ezerszámra a vendégeket. Ezekben a hónapokban rendezik meg ugyanis a község legjelentősebb programjait: a Pünkösdi Találkozót, a Nagyboldogasszony Mária-napi búcsút, és a Szüreti Napokat. A rendezvényeket népművészeti vásárok és folklórműsorok színesítik, melyek keretein belül megismerhetjük a helyi Néptánc Együttes és az Asszonykórus évszázadok óta őrzött hagyományait. A buzsáki néptáncok közül a kanásztánc, a pörgős, a libegős, a kopogós, és az üveges a legismertebbek.

A község és vidéke kirándulásra is kiválóan alkalmas. A János-hegyre vezető úton régi, nádfedeles pincék előtt ülő gazdák kínálják finom boraikat, s hívják koccintásra a "váratlan vendégeket". A műemléki védelem alatt álló János-hegyről változatos táj képe tárul elénk. Az itt megrendezett Nagyboldogasszony Mária-napi búcsú gazdag programja igazi turistacsalogató. 1930-ban fafaragó iskola indult a faluban. Ám mindemellett tovább él az ősi dal- és néptánckultúra is, ami a buzsáki népi együttesnek az 1930-ban alakult Gyöngyös bokrétának köszönhető. A régi buzsáki táncok közül a legismertebbek a pörgős, a kopogós és a libegős. A hagyományőrző asszonykórus többszörös nívódíjas; kimagasló műsoraival igyekszik a község hagyományit megtartani és azokat továbbadni a fiatalok felé.

Évente hagyományosan ismétlődő rendezvények:

- Pünkösdi találkozó: pünkösd vasárnap és hétfő; egész napos folklór és népművészeti vásár

- Buzsáki Búcsú: augusztus 15-16-17; folklór fesztivál, népművészeti kirakodóvásár és egyéb programok

- Szüreti nap: minden év szeptemberének utolsó szombatján; hagyományos szüreti felvonulás és szüreti bál

Balatoni nyaralók | Ferienwohnung Plattensee